
Meldregeling vereist
Werkgevers zijn per 17 december a.s. verplicht om een interne regeling te hebben voor klokkenluiders. Dit is bepaald in de Wet bescherming klokkenluiders (‘Wbk’). Deze verplichting gold al eerder dit jaar voor werkgevers met 250 werknemers of meer – en binnenkort dus ook voor werkgevers met tenminste 50 werknemers.
De meldregeling moet werknemers in staat stellen om een vermoeden van een misstand binnen de eigen organisatie te melden. De meldregeling moet echter een groter bereik hebben dan voorheen. Ook onbezoldigde stagiairs, aandeelhouders, sollicitanten, vrijwilligers en zzp’ers vallen onder de bescherming van de verplichte klokkenluidersregeling.
Doel van de regeling
Het doel van een klokkenluidersregeling is om voor (potentiële) klokkenluiders de procedure inzichtelijk te maken vanaf het hebben van een vermoeden van een misstand tot het behandelen van de melding. Werkgever zijn onder de Wbk verplicht om informatie beschikbaar te stellen over de interne meldregeling, de wijze waarop een vermoeden van een misstand extern kan worden gemeld en de rechtsbescherming van klokkenluiders.
De meldregeling is niet bedoeld voor persoonlijke klachten van arbeidskrachten of kwesties die zien op het personeelsbeleid. Is sprake van een patroon of een structureel karakter van een bepaalde handeling? Dan kan het maatschappelijk belang in het geding zijn en sprake zijn van een (vermoeden van een) misstand. In dat geval is de klokkenluidersregeling wél van toepassing.
Instemming van de OR
De Wbk schrijft ook voor dat de medezeggenschap tijdig betrokken dient te worden in verband met het hen toekomende instemmingsrecht. Dit is relevant voor ondernemingen met 50 werknemers, nu zij in beginsel gehouden zijn om een ondernemingsraad (OR) in te stellen. De vaststelling van een meldregeling voor klokkenluiders is een besluit dat ziet op de vaststelling, wijziging of intrekking van een meldprocedure (artikel 27 lid 1 sub m WOR).
De wet schrijft bijgevolg voor dat de instemming van minimaal de helft van alle werknemers vereist is voor de vaststelling van een meldprocedure. Laat een werkgever dit na? Dan kunnen belanghebbende werknemers zelfs een verzoek bij de kantonrechter indienen voor het laten vaststellen van een meldregeling voor klokkenluiders.
Klokkenluidersregeling opstellen
Heeft u nog geen meldregeling? Of is uw bestaande regeling nog niet in lijn met de nieuwe wet? Wij denken graag met u mee en kunnen op zeer korte termijn een meldregeling voor u opstellen of aanpassen.
Wilt u een klokkenluidersregeling die voldoet aan de eisen van de wet? Neem dan contact op met onze specialisten via legal@fortunadeo.nl.